Fem hantverkare tilldelades Hantverksmedaljen 2024
Den 6 november ägde Hantverkarna Stockholms årliga gesäll- och mästarbrevsutdelning rum i Blå hallen i Stockholms stadshus. Utöver att 252 skickliga hantverkare tog emot gesäll- och mästarbrev, utdelades även Kungl. Patriotiska Sällskapets Hantverksmedalj till fem framstående hantverkare.
Hantverkarna Stockholm har traditionsenligt arrangerat utdelningen av gesäll- och mästarbrev i Blå hallen. Hela arrangemanget den 6 november leddes av Li Pamp, vd för Hantverkarnas Riksorganisation och Stockholms Hantverksförening. Under kvällen delades även årets hantverksmedaljer ut, medaljerna överlämnades av Christina von Arbin, ordförande i Sällskapet.
Mottagarna är föreslagna av Hantverkarna Stockholms medalj- och stipendiekommitté efter ett nomineringsförfarande bland organisationens medlemmar. Sedan har beslut fattats av Kungl. Patriotiska Sällskapet.
”Dessa viktiga hantverksmedaljer har delats ut i denna form i över hundra år”, berättar Christina von Arbin. ”De ska premiera händernas skicklighet och blicken för färg, form och skönhet samt uppmärksamma hur gamla hantverkstraditioner förs in i samtiden och framtiden.”
Årets mottagare av Medaljen för utmärkt yrkesskicklighet (Hantverksmedaljen)
Leif Burman – snickarmästare, lärare och universitetslektor i Stockholm
Nominerad av: Gustaf Lüning. Ordf. Stockholms Snickarmästareförening
Ur nomineringstexten: Snickarmästare och lärare på Carl Malmsten sen över 35 år tillbaka. Han har också drivit egen firma ”möbelform Leif burman”. Är sedan 2008 inriktningsansvarig för Möbelsnickeriprogrammet på Malmstensprogrammet vid Linköpings universitet Campus Lidingö och har där utbildat och inspirerat många studenter. Han fick Linköpings Universitets lärarpris 2022 som bästa lärare inom alla kategorier.
https://lehmannsverkstad.se
Helena Engström – tapetserare specialiserad på skinn och läder i Stockholm
Nominerad av: Pia Mills, Stockholms Hantverksförening
Ur nomineringstexten: Helena arbetar helst med naturmaterial, hon är specialist på skinn och läder och har gjort många stora inredningar och projekt. Hon har bl a arbetat med möbelformgivare och möbelsnickaren Åke Axelsson. Som hon själv berättar i boken Handkraft ”har hon bokstavligen växt in i verksamheten och fått en kvalitetsfostran hos sin pappa tapetserarmästare Gösta Engström som öppnade TGB Engström på 60-talet, där också hennes mamma arbetade med textil. Företaget ingick i HI-gruppen, som formgav och tillverkade hantverksmässigt högklassiga möbler.
https://helenaengstrom.se
Helen Florbäck Francke – konststopperska i Stockholm
Nominerad av: Pia Mills, Stockholms Hantverksförening
Ur nomineringstexten: En konststopperska lagar hål och skador på kläder och lagningen ska inte synas. Materialet till lagningen tas, om möjligt, från plagget. Helen utför konststoppsyrket med stor skicklighet, man ser knappt var hon har lagat. Helen är uppväxt i en hantverksmiljö. Hennes pappa skräddarmästaren Åke Florbäck hade en egen verksamhet i Solna och det var så Helen fick kontakt med en konststopperska. Hon lärde ut yrket till Helen. Idag driver Helen en kombinerad ateljé och butik i Sundbyberg där hon även säljer hemstickade vantar, sockor mm, syr väskor och gör smycken.
www.hf-hantverkstan.se
Thomas Larsson – träbåtbyggare och träbåtrenoverare i Stockholm
Nominerad av: Johan T Sterndal, Träbåtbyggarnas Riksorganisation, och Gunnar Haglund, Motor Yacht Society
Ur nomineringstexten: Byggnadsingenjör, en hobby som utvecklades till ett yrke som träbåtsrenoverare. På sin verkstad arbetar Thomas sedan 1974 till största delen med renoveringar av träbåtar. Under 1990-talet medverkade Thomas i Veteranbåtsföreningens tidning ”Veteranbåten”. Artiklarna blev sedan basen till boken ”Träbåtsrenovering”, en encyklopedi inte bara för träbåtsentusiaster utan även för båtbyggarskolor runt om i Europa. Boken är översatt till flera språk har nu kommit ut i tre upplagor. Han är en efterfrågad certifierad mätnings-och besiktningsman i Sverige men också med många internationella uppdrag. Förutom arbetet som båtsnickare är Thomas engagerad i organisationer som värnar det svenska marina kulturarvet. Thomas kunskaper om den svenska träbåtsflottan är unik och han fortsätter med att renovera träbåtar trots att han i år fyller 73 år.
www.yachtsnickeriet.se
Henrik Nilsson – murarmästare inom kulturmiljövård i Tomelilla
Nominerad av: Thomas Leandersson, ordf. i Föreningen Tomelilla Byagård, Henrik Borg, landsantikvarie i Skåne och museichef Anders Reisnert, Reisnert Kultur & Miljö
Ur nomineringstexten: Henrik Nilsson har i snart 40 år ägnat sig åt bevarandet av kulturbyggnader och traditionella hantverk inom och utanför sin yrkesroll. Otaliga byggnader och utförandetekniker har bevarats och kunskapen om dessa delats till kommande generationer genom samarbete med utbildningar, institutioner och museer. Henriks kunskap och hantverksforskning om medeltida murtekniker och mur- och putsbruk kompletterar ofta akademiska arbeten inom vår byggda kulturmiljö. Henrik fick sitt mästarbrev inom mureri 2014 och är engagerad i både lokala likväl nationella föreningar och utbildningar för att sprida kunskap om sitt hantverk.
www.hnbyggnadsvard.se
Mer om Hantverksmedaljen
Medaljen för utmärkt yrkesskicklighet, kallad Hantverksmedaljen, delas ut i silver med gulgrönt band och i sällskapets första storlek (11:e i den Berchska skalan).