Sällskapets medaljhistoria
Sällskapet utdelning av belöningar bygger på traditioner från 1700-talet. Till att börja med delade Sällskapet framför allt ut skådepenningar, bägare, skedar, halskedjor och hattband. År 1802 fick Sällskapet tillstånd av Kungl. Maj:t att dela ut medaljer avsedda att bäras.
De flesta känner förmodligen någon som har fått medalj från Kungl. Patriotiska Sällskapet. Det är egentligen inte så förvånande eftersom över 100 000 svenskar de senaste dryga 250 åren har fått en medalj eller annan hedersbelöning tilldelad av Sällskapet. Syftet har varit att belöna en god insats som varit av betydelse för landets utveckling. Det kunde exempelvis vara så att samtliga anställda på ett bruk fick medalj då de hade varit arbetsplatsen troget i många år.
Läs mer om Sällskapets medaljhistoria och om medaljer som inte längre delas ut i Bengt Gustaf Jonshults bok Kungl. Patriotiska Sällskapets medaljer och hedersbelöningar nedan.
Foto: 1700-talets medaljstampar till skådepenning över den tidiga ledamoten Carl Fredrik Scheffer. Jetongen, alltså en medalj som inte är avsedda att bäras, delades länge ut till dugliga bönder och andra förtjänstfulla personer. Stamparna gavs som gåva från Svenska Medalj som ärvt detta från tidigare Myntverket vid boksläppet av Bengt Gustaf Jonshults medaljbok i början av 2020.
En medalj blir till
Sällskapets medaljer tillverkas med gamla hantverkstraditioner av Svenska Medalj i Eskilstuna. Hantverket är på många sätt detsamma som när Sällskapet började dela ut sina medaljer och andra metallminnen för mer än 250 år sedan. I filmen ovan ses flera av de arbetskrävande momenten som krävs för att få fram en felfri medalj.
I hanteringen av medaljer ingår förutom tillverkning av medaljer även gravering av namn, handsömnad av band, kalligrafi och underskrifter på diplomet. Dessutom ska medaljansökan först bli beviljad av Sällskapets förvaltningsutskott som beslutar om medaljansökningar vid sex tillfällen per år.
Allt detta gör att beställaren eller den som nominerar till en medaljutdelning måste ha god framförhållning. Medaljer och andra hedersgåvor skickas därefter till beställaren. Utdelning sker i den beställande organisationens egen regi.
Foto: De flesta av medaljerna är formgivna av skulptören, medalj- och myntformgivaren Ernst Nordin. Den senaste version av Medalj för betydande fostrargärning är designad av Stefan Siljemar vid Svenska Medalj i Eskilstuna 2019.