Sällskapets utmärkelser

Sedan över 250 år delar Kungl. Patriotiska Sällskapet ut medaljer och hedersbevis inom olika verksamhetsområden. Även företag, organisationer och enskilda sammanslutningar kan genom Sällskapet ansöka för att belöna olika långvariga insatser.

 

  • Genom Kungl. Maj:ts tillstånd den 19 december 1802 fick Sällskapet rätt att dela ut medaljer med regentens bild som var avsedda att bäras. H. M. Konungens porträtt utfört av skulptören och medalj- och myntformgivaren Ernst Nordin (1998). Sällskapet har även idag två medaljer med annan åtsida, dessa är Fostrargärningsmedaljen och Emmerymedaljen. 

  • Sällskapets medaljer är hantverksskickligt gjorda helt i guld eller helt i silver och bärs med gulgrönt band. Tillverkningen sker hos Svenska medalj i Eskilstuna. Flera av medaljerna är formgivna av skulptören, medalj- och myntformgivaren Ernst Nordin och har Konungens bild på åtsidan. De delas ut i Sällskapets första, andra och tredje storleken som motsvarar ungefär 11:e, 9:e och 8:e storleken i den Berchska medaljskalan. De bärs enligt följande:

    - Första storleken (diameter 41 mm) bärs i band om halsen eller i rosett på vänstra sidan invid axeln.
    - Andra storleken (diameter 35,5 mm) bärs i band eller rosett på vänstra sidan av bröstet.
    - Tredje storleken (diameter 31 mm) bärs i band eller rosett på vänstra sidan av bröstet.


    För mer information om hur medaljerna bärs rätt till olika klädslar, läs vidare på sidan Bärandeordning med skötselråd

Utmärkelser som företag och organisationer kan ansöka

Medalj för betydande gärning och för uppskattad arbetsinsats samt Emmerymedalj kan utdelas. Som alternativ till medalj utdelar Sällskapet även andra hedersgåvor i form av armband och klockor.

  • Medaljen för uppskattad arbetsinsats delas ut i två storlekar, andra och tredje storleken. Den präglas vanligtvis i guld men kan också delas ut i silver. Den större medaljen delas ut efter anställning eller motsvarande i 20 års tid. Den mindre medaljen delas ut efter anställning eller motsvarande i 15 års tid. Undantag från tidsbestämmelsen kan göras i särskilda fall. Förslag kan lämnas av företag, enskild sammanslutning samt kommunal eller landstingskommunal myndighet, hos vilken den föreslagne är eller har varit anställd. Medaljen kan också erhållas i form av ett guldarmband med miniatyrmedalj, armbandsur i guld eller en silverdosa med silvermedalj i andra storleken infälld i locket. Diplom utfärdas.

    Lösenavgifter
    Medalj, guld
    Medalj av andra storleken, 11 500 kr
    Medalj av tredje storleken, 10 500 kr

    Dosa med medalj infattad i locket, silver
    Dosa med medalj av andra storleken, 20 000 kr

    Bild på medaljen (öppnas i nytt fönster)

  • Medalj för betydande gärning delas ut i två storlekar, första och andra storleken. Den är präglad i guld. Medaljen delas ut som belöning för samhällsinsats, förtroendeuppdrag eller annan ideell verksamhet som är av långvarigt slag och särskilt betydande för det svenska samhället. Förslag kan lämnas av företag, enskild sammanslutning eller offentlig institution. Medaljen kan också erhållas i form av ett guldarmband med miniatyrmedalj, armbandsur i guld eller en silverdosa med silvermedalj i andra storleken infälld i locket. Diplom utfärdas.

    Lösenavgifter
    Medalj, guld
    Medalj av första storleken, 19 500 kr
    Medalj av andra storleken, 13 500 kr

    Dosa med medalj infattad i locket, silver
    Dosa med medalj av andra storleken, 20 000 kr

    Bild på medaljen (öppnas i nytt fönster)

  • Som belöning för långvarig uppskattad tjänst till sjöss delar Sällskapet ut den s.k. Emmerymedaljen (bild, öppnas i nytt fönster). Medaljen präglas endast i första storleken i guld. Denna är försedd med nautiska emblem och inskription. För att komma ifråga till denna medalj erfordras en tjänstetid av minst 15 år i befälsställning till sjöss inom samma företag, styrkt genom sjötjänstutdrag. Sällskapet kan dock i enskilda fall göra undantag. Diplom utfärdas.

    Lösenavgifter
    Medalj, guld
    Emmerymedalj av första storleken, 19 500 kr

    Dosa med medalj infattad i locket, silver
    Dosa med medalj av andra storleken, 20 000 kr

    Bild på medaljen (öppnas i nytt fönster)

  • Armband med avlånga länkar av Sällskapets kedjemodell från 1700-talet, framtagen av ledamoten och hovsilversmeden Lars Fleming tillsammans med Sällskapet i början av 1970-talet. Vid armbandet är fästad som berlock en miniatyrmedalj med inskriptionen ”För betydande gärning” alternativt ”För uppskattad arbetsinsats”. Armbandet med miniatyr erhålls i guld eller silver som alternativ till en normalstor medalj. Diplom utfärdas.

    Lösenavgifter
    Guldarmband för damer med miniatyrmedalj som berlock, 11 500 kr

    Silverarmband för damer med miniatyrmedalj som berlock, 7 500 kr

  • Armbandsuret Certina Goldrun i 18K guld har svart kalvskinnsarmband, urtavla i quartz och safirglas. Den är vattentät ner till 30 meters djup och uret är skyddat mot damm, stötar och vatten med garanti och ett års försäkring. Finns i en mindre och en större variant, 24 respektive 33,5 mm diameter. Inskriptionen på boettens baksida: ”För betydande gärning” alternativt ”För uppskattad arbetsinsats”. Guldklockan utdelas som ett klassiskt alternativ till medalj. Diplom utfärdas.

    Lösenavgifter
    Armbandsklocka, större (33,5mm)
    Certina, 18k guld, quarts med safirglas, 11 500 kr

    Armbandsklocka, mindre (24mm)
    Certina, 18k guld, quarts med safirglas. 10 800 kr

  • Ett uppskattat alternativ till en medalj som avses att bäras är en silverdosa med en silvermedalj infälld i locket. Dosan är signerad guld- och silversmeden Sebastian Schildt. Medaljen är en av Sällskapets silvermedaljer för ”För betydande gärning” alternativt ”För uppskattad arbetsinsats” i andra storleken. Diplom utfärdas.

    Lösenavgifter
    Står under respektive medalj

  • Finns för Betydande gärning, Uppskattad tjänst till sjöss (Emmery) samt Uppskattad arbetsinsats.

    Miniatyrerna kan endast erhållas av dem som mottagit medaljer och hedersbevis enligt ovan. Även knappnålsband och släpband finns.

    Lösenavgifter
    Miniatyrmedalj förgyllt silver, för Betydande gärning, 2 700 kr
    Uppskattad tjänst till sjöss (Emmery), 2 700 kr
    Uppskattad arbetsinsats, 2 500 kr

  • Knappnålsband kan endast erhållas av dem som tidigare mottagit medaljer och hedersbevis.

    250 kr exkl. moms och frakt

  • Släpspänne kan endast erhållas av dem som tidigare mottagit medaljer och hedersbevis.

    50 kr exkl. moms och frakt

Utmärkelser som tilldelas av Sällskapet

Sällskapets ledamöter kan via nomineringsblankett föreslå tilldelande av:

  • Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv som kort och gott har kommit att kallas Näringslivsmedaljen. Belöningarna för ledarinsatser på ägarbasis delas i första hand ut till mindre eller medelstora företag som är framgångsrika inom sin bransch. Medaljen utdelas årligen, i anslutning till Kungl. Patriotiska Sällskapets årsmöte, efter förslag från landshövdingar eller andra ledamöter av Sällskapet. Präglas endast i första storleken i guld.

    Medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv, som ofta kallas för Näringslivsmedaljen, började delas ut 1983. Se alla mottagare här, de finns sorterade i fyra listor – kronologisk ordning, företagsordning, efternamnsordning och efter län.

    Ledamöter kan nominera via denna sida.

  • Kulturarvsmedaljen delas ut av Kungliga Patriotiska Sällskapet sedan 2012. Sällskapet vill på detta sätt lyfta fram betydelsen av de många oegennyttiga och engagerade arbetsinsatser som enskilda, företag, församlingar och föreningar gör i syfte att bevara, utveckla och tillgängliggöra det svenska kulturarvet. Medaljen präglas endast i första storleken i guld.

    Tidigare medaljörer är Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom, Eva Rydberg, Alexander Husebye, Barbro Osher, Anders Wall, Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson samt Carl Gustaf von Ehrenheim.

    Ledamöter kan nominera via denna sida.

  • 1830 beslöt Sällskapet att instifta en utmärkelse i form av ett silverkors att utdelas som belöning för berömvärd fostrargärning. Medaljen har numera en annan form, präglas i guld och utdelas inom uppfostrans och lärandets områden. Medaljens motiv är en ängel som blåser på glöden så att elden tar sig, vilket också är Kungl. Patriotiska Sällskapets emblem sedan 1700-talet. Det är precis det som denna medalj skall premiera, att ”elda på” och inspirera lärandeprocesser. Medaljen delas ut i första storleken. Den senaste varianten av denna version är designad av Stefan Siljemar vid Svenska Medalj i Eskilstuna 2019.

    På senare tid har medaljen tilldelats: Hugo Lagercrantz, Ahmed Abdirahman, Barbara Bergström, Johan Kuylenstierna, Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, Inger Enkvist, Birgitta Notlöf, Nina Balabina, Louise Westerberg, Louise Ankarcrona, Magnus Härenstam och Anders Carlberg.

    Ledamöter kan nominera via denna sida.

  • Medaljer för odlingsflit och för förtjänster om trädgårdsodling eller biodling delas årligen ut av Riksförbundet Svensk Trädgård till personer som bidragit till att främja trädgårdskonst, odling, forskning om trädgård eller biodling. Dessa medaljer präglas vanligen i silver och delas ut i andra storleken.

    Ledamöter kan nominera via denna sida.

  • Hantverksmedaljerna präglas i silver och ges i Sällskapets första storlek efter förslag av styrelsen för branschorganisation, t.ex. landets hantverksföreningar. Med dessa medaljer vill Sällskapet uppmärksamma hur viktiga hantverkstraditioner förs in i samtiden och framtiden. Hantverksmedaljen ska också premiera den konkreta hantverksskickligheten och belysa vikten av hantverkets fortsatta verksamhet för ett fungerande samhälle.

    Ledamöter kan nominera via denna sida.

  • Med anledning av Kungl. Patriotiska Sällskapets ordförandes, professor Gösta Berg, åttioårsdag 1983 beslöt Sällskapet att låta prägla en medalj till åminnelse av Gösta Bergs stora insatser på kulturhistoriens område. Medaljen utdelas till person som gjort en framstående insats på de områden som Gösta Berg beträtt, nämligen folklivsforskning, kulturminnesvård och nordeuropeisk arkeologi. Medaljen är 55 mm i diameter och har utformats av kungl. medaljgravören Leo Holmgren. Har präglats i brons och silver. Dessa jetonger är inte avsedda att bäras.

    Denna medalj delas numer ut alltmer sällan efter att Kulturarvsmedaljen – Medalj för bevarande av svenskt kulturarv instiftades 2012.

    Se tidigare mottagare av Gösta Berg-medaljen >>

    Ledamöter kan nominera via denna sida.

Bilder på medaljer och hedersbevis som kan ansökas om

Bilder på medaljer som tilldelas av Sällskapet