Avlidna ledamöter 2024
Jörgen Ehrensvärd, f. 1932 i Stockholm, d. 11 januari 2024 i Tosterup, invald ledamot 1991, greve, lantmästare och godsägare. Han ägnade hela sitt verksamma liv åt fädernegården Tosterup, som han också beskrivit i boken Tosterup på Österlen. Historia möter nutid. Ehrensvärd engagerade sig för jordbrukets utveckling på många sätt och hade ett flertal styrelseuppdrag med agrar anknytning; han var även ledamot i Kungl. Skogs- och lantbruksakademien. Sina bestämda uppfattningar om svensk jordbrukspolitik tvekade han aldrig att torgföra. Han ledde under en period Johanniterordens verksamhet i södra Sverige och var ordförande i Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen mellan åren 1974 och 2002.
Eric Krönmark, f. 1931 i Södra Vi, d. 12 januari 2024 i Södra Vi, invald ledamot 1982, var verksam som lantbrukare. Han innehade en rad olika befattningar inom Högern/Moderata samlingspartiet. Invald i riksdagen 1965, försvarsminister i Fälldinregeringarna 1976–1981, landshövding i Kalmar län 1981–1996. Han betraktades som en av de mest konservativa och han reserverade sig mot beslutet att föra in beteckningen liberal i det moderata idéprogrammet. Han hade ett stort engagemang i försvarsfrågor och var väl sedd inom Försvarsmakten och invaldes som ledamot i Kungl. Krigsvetenskapsakademien. Efter sin landshövdingetid fortsatte hans samhällsengagemanget i uppgiften som civilområdesbefälhavare.
Anna-Greta Leijon, f. 1939 i Stockholm, d. 11 april 2024 i Stockholm, invald ledamot 1995. Efter samhällsvetenskapliga studier i Uppsala arbetade hon på Arbetsmarknadsstyrelsen. Leijon var en typisk representant för den socialdemokratiska folkrörelsen med engagemang på alla nivåer från Studenternas helnykterhetssällskap till regering. Hennes statsrådsposter med ansvar för invandrar-, jämställdhets- och arbetsmarknadsfrågor avspeglade hennes politiska intressen. Därefter blev hon justitieminister. Efter sin tid i politiken var hon chef för Skansen i tio år och hade en rad tunga styrelseuppdrag såsom i Sveriges Television. Hon är känd för sitt genomförda förslag ”varannan damernas” på s-listorna i de allmänna valen.
Eva Swartz Grimaldi, f. 1956 i Stockholm, d. 20 juli 2024 i Stockholm, invald ledamot 2008, ledamot i förvaltningsutskottet 2009. Verksam i kultur- och mediabranschen arbetade hon bland annat som programdirektör på TV4, blev därefter vd för stiftelsen och bokförlaget Natur & Kultur 2005–2012. Därefter övergick hon till egen verksamhet och var engagerad som styrelseledamot i Apotea, Norstedts Förlagsgrupp, Stockholms universitet, Filminstitutet, Nobel Media med flera organisationer. I ett flertal var hon ordförande. Hennes unika position i kultur- och näringsliv gjorde att hon utsågs till ordförande i den statliga kulturutredningen 2007–2009. Hennes engagemang i ideella organisationer var omfattande.
Gunnar Weman, f. 1932 i Uppsala, d. 24 februari 2024 i Sigtuna, invald ledamot 1993. Han var verksam som församlingspräst 1958–1984 huvudsakligen i Sigtuna. Han hade även olika uppdrag och anställning inom kristna studentorganisationer och i Svenska kyrkans missionsstyrelse. Han var direktor och chef för Svenska kyrkans nämnd för och evangelisation när han 1986 blev biskop i Luleå stift; 1993 blev han ärkebiskop. Efter sin pensionering disputerade han med avhandlingen Nutida gudstjänst och medeltida kyrkorum. Förhållandet mellan det sena 1900-talets liturgireform och det medeltida gudstjänstrummet i Svenska kyrkan – en rubrik som sammanfattar hans livslånga engagemang för liturgisk förnyelse.
Jan-Erik Wikström, f. 1932 i Stora Skedvi, d. 1 juli 2024 i Uppsala, invald ledamot 1992. Efter studier vid Göteborgs universitet var han verksam inom förlagsbranschen på Gummessons förlag. Med ett omfattande engagemang inom Folkpartiet blev han 1970 riksdagsledamot. I Fälldinregeringen blev han statsråd och chef för Utbildningsdepartementet med ansvar för både högre utbildning och kultur. Han hade ett mångsidigt engagemang i frikyrkosverige med bas i Svenska Missionsförbundet. Han var under en lång rad av år ordförande i Immanuelskyrkan i Stockholm. Wikström förkroppsligade med sitt politiska och frikyrkliga engagemang begreppet ’frisinnad’. Åren 1992–1997 var han landshövding i Uppsala län.